OFFICE OF THE CHIEF ELECTORAL OFFICER, TELANGANA
South ‘H’ Block; Secretariat; HYDERABAD - 500 022

Letter No. 2577/Elec.A/2018 Dated: 19-10-2018.

To

M/s. Shreya Broadcasting Pvt. Ltd.,
Road No. 1, Jubilee Hills, Hyderabad — 33.

Sir

Sub: G.E. to Telangana Legislative Assembly - 2018
Permission to telecast opinion poll / pre poll
survey on 2.11.2018 — Reg.

Ref: Your letter dated 19-10-2018.

*kk

Anent to the reference cited, the following guidelines of Election

Commission of India, relating to the subject are reiterated for observance by
print and electronic media, including government controlled electronic media
in connection with the conduct of Opinion Polls and Exit Polls by them, during
the forthcoming general elections to the Legislative Assembly

Guidelines of the Election Commission of India

(ii)

(iif)

The organisations or agencies conducting Opinion Polls shall be free to
conduct such polls, and publish results thereof, in or by any print or
electronic media, at any time, except the period mentioned in clause

(ii), during the run up to the polls for the aforesaid general elections to

the House of the People and State Legislative Assemblies.

No result of any opinion poll conducted at any time shall, be published,
publicised or disseminated, in any manner whatsoever, in or by any print
or electronic media, after 1700 hours on the 05" Dec., 2018 (07th
December, 2018 being the day of poll for the aforesaid general elections)
and till half an hour after the closing of poll.

The above organisations and agencies shall also be free to conduct exit
polls. But the result of any such exit poll conducted at any time shall also
not be published, publicised or disseminated, in any manner whatsoever,
in or by any print or electronic media, at any time from 0700 hours on the
first day of poll for the aforesaid general elections and till half an hour
after the closing of poll in all States and Union Territories, if any.



(iv)

Any organisations or agencies conducting any Opinion Poll or Exit Poll,
while publishing, publicising or disseminating the result of any such poll,
must indicate the sample size of the electorate covered by such polis and
geographic spread of survey so conducted. They must invariably give the
details of methodology followed, likely percentage of errors, the
professional background and experience of the organisation or

organisations and the key professionals involved in the conduct and
analysis of the poll.

Explanation: In this Order, -

(a) ‘Electronic media’ includes Radio and Television - both Government
owned and Private and covers Satellite, Terrestrial and Cable
Channels.

(b) 'Dissemination’ includes publication in any newspaper, magazine or
periodical, or display on electronic media, or circulation by means of
any pamphlet, poster, placard, handbill or any other document.

Therefore, the Channel / Broadcasting Co. are advised to adhere to the

above guidelines while telecasting the opinion poll / pre poll survey and the
stipulations under Sec. 126 of R.P. Act, 1951.

They shall also follow the election Schedule of other (4) States.

Sd/-
CHIEF ELECTORAL OFFICER &
E.O. PRL. SECRETARY TO GOVT.

Copy to:
Commissioner, | & P.R.,
Project Manager, I.T., O/o. CEO to upload on website.

/I Forwarded by order //

2.0, QAR
SECTION OFFICER



